Żywność produkuje się na wsi
(list otwarty)
W ostatnich latach coraz częściej dochodzi do konfliktów między rolnikami zajmującymi się produkcją roślinną, czy zwierzęcą a mieszkańcami wsi, dla których wieś jest tylko miejscem zamieszkania. Konflikty te nierzadko znajdują swoje zakończenie nawet w sądzie, a głównym ich powodem jest hałas czy zapach związany z realizacją zabiegów polowych, czy też zapach wynikający z produkcji zwierzęcej.
W związku z powyższym Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zwraca się z apelem do wszystkich, którzy mieszkają na wsi, czy też spędzają na wsi wolny czas, aby wykazali większe zrozumienie dla aktywności rolników związanej z produkcją roślinną czy zwierzęcą.
Produkcja rolnicza nakłada na rolnika, producenta żywności konkretne obowiązki. Jeśli rolnik wyjeżdża w pole to dlatego, że jest to niezbędne dla utrzymania produkcji na odpowiednim poziomie. Nie ma możliwości uzyskania dobrej jakości produktów rolnych bez odpowiednich działań, ponieważ zależą one od wielu zewnętrznych czynników jak: warunki atmosferyczne, czas potrzebny do wykonania pracy, czy pora roku. Na przykład w pewnych okresach niezbędne jest wykonywanie prac w polu w godzinach nocnych i jeśli tak się dzieje to tylko dlatego, że jest to jedyna metoda na zabezpieczenie upraw przed stratami w plonie. Najczęściej nocne wykonywanie zabiegów wynika z konieczności ochrony pożytecznych owadów, a w szczególności pszczół. Również zbiory zbóż nierzadko muszą być wykonywane także w nocy ze względu na konieczność zabezpieczenia plonów przed utratą jakości, podyktowanej zmiennością pogody.
Skutkiem prowadzonej działalności rolniczej są również uciążliwości związane z produkcją zwierzęcą np.: zapachy czy hałas. Ich zlikwidowanie nie jest możliwe. Rolnicy mają prawa i obowiązki wynikające z przepisów o dobrostanie zwierząt oraz dobrej praktyce rolniczej, które obligują ich do organizowania pracy i wprowadzania najlepszych dostępnych rozwiązań.
Jednocześnie Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych dostrzega zasadność stosowania dobrej praktyki rolniczej w procesie uprawy czy hodowli zwierząt, która niejednokrotnie źle oceniana może być podstawą do konfliktu lub niezrozumienia działalności produkcyjnej na wsi. Ważnym aspektem w tym zakresie jest promocja dobrych praktyk rolniczych i hodowlanych, co przyczyni się do zrozumienia i akceptacji produkcji realizowanej na wsi.
Uważamy, że wszyscy mieszkańcy wsi mają prawo czuć się dobrze w swoim miejscu zamieszkania, akceptując różnorodność wsi i specyfikę prowadzonej działalności rolniczej. Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych jest za wprowadzeniem regulacji prawnych, które będą chroniły polskich rolników przed niezrozumiałą i utrudniająca funkcjonowanie oceną pracy rolnika. Rolnik jest zobowiązany wykonać pracę w swoim gospodarstwie zgodnie z dobrą praktyką rolniczą dla zapewnienia odpowiedniego poziomu i jakości produkcji. Wieś była, jest i będzie miejscem gdzie produkuje się żywność. Chcemy żyć w zgodzie sąsiedzkiej okazując sobie wzajemny szacunek.
Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych będzie lobbował za tym aby wyżej wymienione prawo powstało w Polsce jak najszybciej. Należy tutaj nadmienić, że przykładem państwa, gdzie takie prawo już istnieje jest Francja (ustawa została uchwalona na początku 2021 roku).
Justyna Jasińska
Prezes Zarządu
fot. A.Kozłowska (prawa autorskie zastrzeżone)
